29 weken zwanger

29 weken zwanger: je baby

Deze week is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de hersenen van je baby: de hersenen hebben zich zover ontwikkeld dat zij de lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Natuurlijk is je kleintje nog niet klaar om het allemaal al zelf te doen; hij heeft nog steeds de warmte van je lichaam nodig om hem lekker warm te houden tot aan de geboorte.

Hij blijft ook zenuwcellen ontwikkelen in zijn hersenen. Tegen de tijd dat hij wordt geboren, zal hij er honderden miljarden hebben. Dat lijkt veel, maar hij moet een voorraad hebben, omdat hij ze niet meer zal produceren na de geboorte!

Je baby ziet er nu ook voldragen uit. Hij wordt lekker vol. Het oppervlak van zijn huid is gladder en bleker door het vet dat hij begint te krijgen. Dit vet is een belangrijke factor in zijn vermogen om warm te blijven.

Je baby heeft ook wimpers, misschien knipoogt hij nu wel naar je!

embryoimage-week29-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

29 weken zwanger: jouw symptomen

De laatste loodjes: nog 11 weken te gaan! Je baby zal de komende drie maanden het meeste aankomen in lichaamsgewicht, en jij dus ook. Je komt in het laatste trimester waarschijnlijk ongeveer 5 kilo aan, ongeveer een halve kilo per week.

Word je plotseling waker met kramp in je kuiten? Kramp in de benen is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap, hoewel niet iedere vrouw hier last van heeft. Deskundigen weten niet zeker wat de oorzaak is. Volgens sommigen ontstaat dit door het extra gewicht op je benen, maar anderen denken dat de pijn een teken is van een tekort aan calcium of kalium. Het kan ook een gevolg zijn van de druk die je baarmoeder uitoefent op de zenuwen die naar je benen lopen.

Als je een kramp krijgt, strek dan voorzichtig je been, buig je voet en trek je tenen naar je toe. Het helpt ook als je overdag en voor het slapen gaan wat rekoefeningen doet. Zorg ervoor dat je voldoende calciumhoudend voedsel binnenkrijgt (zuivelproducten zijn een goed voorbeeld) en dat je ook kaliumhoudend voedsel eet, zoals bananen.

Van de deskundigen: Als je uitgerekende datum nadert, ga je overwegen welke eventuele procedures je wilt tijdens de bevalling.

"Een episiotomie is een kleine incisie in het weefsel van de bekkenbodem om de vaginale opening te vergroten, zodat de baby gemakkelijker kan worden geboren."

29 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Kies een geboortekaartje (digitaal of papier) en bepaal de tekst

  • Strek bij beenkrampen voorzichtig je been, buig je voet en trek je tenen naar je toe

  • Eet zo veel mogelijk calcium- en kaliumrijk voedsel

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies