32 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

32 weken zwanger: je baby

Jouw acrobaatje staat waarschijnlijk nu op zijn kop; de meeste baby’s positioneren zich rondom deze week met het hoofd naar beneden in de vertex-positie. In het ideale geval zal hij zo blijven zitten tot je bevalt. Vergeet echter niet dat je kleintje een eigen wil heeft; hij beslist misschien voordat hij wordt geboren om nog een paar keer van positie te veranderen!

Je voelt hem misschien duwen als hij draait, vooral als hij dat zo laat in je zwangerschap doet. De huidige hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder, ongeveer een liter, maakt het vrij gemakkelijk voor je baby om zich om te draaien. Met het groeien van je baby wordt in de komende acht weken de hoeveelheid vruchtwater minder.

embryoimage-week32-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

32 weken zwanger: jouw symptomen

Terwijl het steeds voller wordt in je buik, voel je waarschijnlijk de teentjes of elleboogjes van je baby prikken in je ribben. Het is geen lolletje om 'raad het lichaamsdeel' te spelen wanneer dat deel onder je ribbenkast vastgeklemd zit. Probeer op je zij te liggen of van positie te veranderen om hem over te halen om te bewegen.

Wanneer je de 32e week bereikt, zullen de meeste verloskundigen je om de twee weken willen zien in plaats van eenmaal per maand om er zeker van te zijn dat het goed met je gaat.

Als je je nog niet hebt opgegeven voor een rondleiding door het ziekenhuis waar je gaat bevallen, doe dit dan nu. (Als je een zwangerschapscursus doet die wordt georganiseerd door je ziekenhuis, kan een rondleiding daar onderdeel van uitmaken, dus check dit eerst.)

De rondleiding gaat meestal langs de bevallingskamers en laat je kennismaken met de registratie, intakeprocedures en documentatie. Als je op tijd weet wat je moet doen en waar je naartoe moet gaan, voorkomt dit onnodige paniek op de grote dag zelf! Vaders: stippel twee verschillende routes naar het ziekenhuis uit en probeer ze uit. Als je van tevoren je huiswerk doet, blijf je rustig wanneer er druk ontstaat: mocht je op de grote dag een onverwachte vertraging tegenkomen, weet je de alternatieve route te vinden.

Waarschijnlijk ben je nu bezig met een zwangerschapscursus. Een goede zwangerschapscursus behandelt alle fasen van de bevalling, technieken om met pijn om te gaan, de medicatie en de gebruikelijke procedures van het ziekenhuis.

Neem actief deel aan de cursus, stel veel vragen en aarzel niet om over je verwachtingen en angsten te praten. Betrek je partner ook bij de lessen, zodat hij net zo goed is voorbereid als jij en je volledig kan ondersteunen. Als je al een ervaren moeder bent, doe dan mee aan een opfriscursus, zodat je weer helemaal op de hoogte bent. Lees ook ons artikel 'Het is je eerste baby en je wilt een goede moeder zijn: op zwangerschapscursus'.

32 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Ga op je zij liggen of verander van positie als het voetje van je baby tegen je ribben drukt

  • Plan tweewekelijkse afspraken met je arts of verloskundige

  • Laat je rondleiden in het ziekenhuis waar je gaat bevallen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies