33 weken zwanger

33 weken zwanger: je baby

De vijf zintuigen van je baby ontwikkelen terwijl zijn hersenen snel evolueren om klaar te zijn voor de wereld buiten de baarmoeder.

Op dit moment kan hij de vloeibare wereld om hem heen zien. Hij voelt een sensatie wanneer hij een teen pakt of op een vinger zuigt. Hij kan het vruchtwater dat hij inslikt, proeven en je hartslag, je stem en het grommen van je maag horen. Er is natuurlijk geen lucht in het vruchtwater om geur over te dragen, maar als dat wel zo was, kon hij ook zijn omgeving ruiken.

Vanwege de enorme groei van de hersenen groeit de hoofdomtrek van je baby alleen al deze week met ongeveer een centimeter!

Het is belangrijker dan ooit om nu aandacht te schenken aan je voedingspatroon. Je baby heeft meer dan ooit eiwitten en vet nodig gedurende de komende weken, dus zorg ervoor dat je evenwichtige maaltijden blijft eten

embryoimage-week33-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

33 weken zwanger: jouw symptomen

Jij bent ook aan het aankomen, ongeveer een halve kilo per week. Je zult blijven aankomen tot net voor bevalling. Probeer deze gewichtstoename niet te vertragen, zelfs als je meer aankomt dan je lief is. Je baby heeft die extra kilo's nu hard nodig. Na de geboorte heb je genoeg tijd om af te vallen.

Als je polsen en vingers pijnlijk of verdoofd aanvoelen, dan ben je niet de enige. Veel zwangere vrouwen krijgen last van carpaaltunnelsyndroom, het zwellen van de zenuwen rond de pols.

Het carpaaltunnelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door een steeds herhaalde beweging, zoals typen, maar in jouw geval is vochtophoping de boosdoener. Net als je voeten en enkels vult ook de carpaaltunnel, de buis die de zenuwen van je pols naar je vingers leidt, zich met water.

De pijn en de zwelling zullen na de bevalling waarschijnlijk verdwijnen. Ondertussen kun je wel enkele dingen doen. Als je het 's nachts moeilijk krijgt, wat vaak het geval is, ga dan in een andere houding liggen, zodat je geen druk uitoefent op je handen of polsen. Draag een polsbeschermer om je pols recht te houden. Probeer herhaalde bewegingen, zoals typen of pianospelen, te vermijden.

Als de pijn hierdoor niet afneemt en erg hevig blijft, kun je een injectie in je pols krijgen om de pijn te verzachten. Of het carpaaltunnelsyndroom is of niet, zorg ervoor dat je je zorgverlener op de hoogte stelt van de eventuele pijn die je ervaart.

Volgens deskundigen :"Het valt je wellicht op dat er vocht kan lekken uit je borsten vlak voor de uitgerekende datum", zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Het lekken wordt colostrum genoemd, en is heel normaal. Deze 'pre-melk' zal de eerste voeding zijn van je baby als je van plan bent om borstvoeding te geven."

33 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Let goed op je dieet: eet voldoende proteïne en gezonde vetten

  • Plan de route naar het ziekenhuis en oefen de rit erheen zodat je weet hoe lang je erover doet

  • Draag een polssteun of verander je slaappositie als je last van je polsen hebt

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies