35 weken zwanger

35 weken zwanger: je baby

Het is belangrijk om veel ijzerrijk voedsel te eten in het derde trimester: je baby absorbeert deze cruciale mineralen uit je lichaam om ijzervoorraden op te bouwen in haar eigen lichaam, meestal in de vorm van rode bloedcellen. Het grootste deel van de opname gebeurt in de laatste maanden voor de bevalling.

De vertex-positie, met het hoofd naar beneden, is de ideaalste positie voor een bevalling. De bevalling gaat soepeler als het hoofdje van de baby, het grootste lichaamsdeel, als eerste door het geboortekanaal komt. 3 tot 4 procent van de baby’s heeft deze positie echter nog niet aangenomen in week 35.

Als iets anders dan het hoofdje als eerste tevoorschijn komt, ligt de baby in een zogenaamde stuitligging. Verbazingwekkend genoeg, ondanks de krappe baarmoeder, kan je kleine acrobaat meerdere malen draaien voordat hij wordt geboren!

embryoimage-week35-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

35 weken zwanger: jouw symptomen

Ondanks alle plannen en voorbereidingen blijft een geboorte (net zoals het ouderschap) iets onvoorspelbaars. Er bestaat altijd een kans dat je arts besluit dat jij of je baby een risico lopen en dat daarom een keizersnede moet worden uitgevoerd.

Bij een keizersnede komt de baby ter wereld via een chirurgische incisie in je baarmoeder. Al is de kans groot dat er bij jouw geen keizersnede zal moeten worden uitgevoerd, het is goed om hier wat meer over te weten, zodat je weet wat je te wachten staat als het toch zover komt.

Vraag aan je arts bij welke omstandigheden hij of zij denkt dat een keizersnede nodig zou zijn: zou hij er een uitvoeren als je baby in een stuitligging ligt, bijvoorbeeld, of als de bevalling tot stilstand gekomen is? Vraag je arts ook hoe hij of zij de keizersnede uitvoert - de procedure kan verschillen van arts tot arts.

Volgens deskundigen: Als je aan de bevalling denkt, vraag je je misschien ook af wat er gebeurt als de navelstreng rond het nekje van je baby terechtkomt.

"Een dergelijke navelstrengomstrengeling komt vrij vaak voor en is meestal niet schadelijk voor de baby", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Niemand weet waarom dit gebeurt, maar het kan iets te maken hebben met de lengte van de streng."

35 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Bespreek welke pijnbestrijding je tijdens je bevalling wilt

  • Laat je testen op groep-B-streptokokken

  • Schrijf bedankbriefjes voor je babyshower

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies