39 weken zwanger

39 weken zwanger: je baby

Je baby bereidt zijn triomfantelijke aankomst voor!

Zijn endocriene systeem, dat verantwoordelijk is voor de hormoonproductie, maakt zich klaar voor de geboorte. Je kleintje scheidt tijdens de geboorte meer stresshormonen uit dan op enig ander moment in zijn leven. Zodra hij de baarmoeder heeft verlaten, helpen deze hormonen zijn lichaam te functioneren zonder de hulp van je placenta. Deze enorme veranderingen vergen heel veel inspanning en energie, maar hij zal er klaar voor zijn.

Ook blijven de longen van je baby zich verder ontwikkelen, tot aan het moment van de geboorte. Op dit moment werken zijn longen nog hard om surfactant aan te maken. Dit is een stofje dat helpt voorkomen dat de vele luchtblaasjes aan elkaar plakken wanneer hij voor het eerst zelf ademhaalt.

Meteen na die eerste diepe ademteug volgt een uithaal waar een operadiva zich niet voor zou schamen! Het geluid van je huilende baby is een bitterzoete ervaring. Hoewel niemand het prettig vindt als een kind uiting geeft aan angst of ongemak, betekent luid gehuil dat hij goed ademhaalt.

Verwacht nog geen tranen te zien. Zijn traanklieren gaan pas tranen produceren wanneer hij een paar weken oud is. En als je baby niet meteen dat kenmerkende gehuil laat horen, wees dan niet ongerust: sommige baby's huilen niet bij de geboorte. Het belangrijkste is dat de ademhaling op gang komt.

embryoimage-week39-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

39 weken zwanger: jouw symptomen

Je hebt misschien al oefenweeën gevoeld, waarmee je lichaam alvast oefent voor de echte weeën. Nu je in de eindfase zit, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen deze weeën en de echte weeën.

Als de weeën onregelmatig zijn en verdwijnen zodra je van houding verandert of wat rondloopt, heb je waarschijnlijk te maken met oefenweeën. Laat je echter niet misleiden, want oefenweeën kunnen binnen enkele minuten overgaan in echte weeën.

Houd de tijd tussen de weeën nauwlettend in de gaten. Zodra ze regelmatig terugkeren en minstens een uur lang om de vijf minuten plaatsvinden, is het tijd om je gynaecoloog of verloskundige te bellen. Als je vliezen breken, dus als er vloeistof uit je vagina lekt of stroomt, bel dan onmiddellijk!

Als je hierover nog geen beslissing hebt genomen, is het nu een goed moment om na te denken over welke soort pijnbestrijding je al dan niet wilt gebruiken tijdens de bevalling. Er zijn veel opties met betrekking tot medicatie - sommige daarvan nemen alleen de ergste pijn weg, terwijl andere ervoor zorgen dat zo veel mogelijk pijn wordt vermeden.

Je hoeft natuurlijk nu nog niet definitief te beslissen, maar je moet op de hoogte zijn van de opties en erover praten met je verloskundige voordat de grote dag aanbreekt.

Deskundig advies: "Er zijn twee belangrijke aanwijzingen dat je weeën binnen een dag of twee zullen beginnen, zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Eén aanwijzing is het breken van de vliezen, waarbij je zak met vruchtwater (vruchtvlies) scheurt. Een andere rode vlag, om het zo maar eens te noemen, is een bloederige slijmafscheiding afkomstig van de slijmprop in je baarmoedermond."

39 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Als je weeën voelt, time ze dan nauwkeurig om er zeker van te zijn dat het geen valse weeën zijn

  • Maak je keuze uit je lijst met babynamen

  • Praat met andere moeders over hun positieve bevallingsverhalen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies