7 weken zwanger

7 weken zwanger: je baby

De grootste prestatie van je kleintje in de afgelopen week was het sluiten van de neurale buis. In deze week staat de vorming van de hersenen centraal! Hoewel de hersenen zich tot ver na de geboorte zullen ontwikkelen, wordt de basis nu gelegd.

Naarmate de week vordert, zal het orgaan zich verdelen in drie delen: voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen. De voorhersenen zullen verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het redeneren, probleem oplossen, en het vormen en onthouden van herinneringen. De middenhersenen zenden elektrische signalen uit naar hun eindbestemming in de hersenen, en de achterhersenen zullen zorgen voor de ademhaling, hartslag en spierbewegingen.

Niet alleen bovenin gebeuren er veel dingen. De ledematen groeien ook snel. De arm- en beenknoppen zijn ontsproten, maar op dit moment lijken ze meer op peddels.

embryoimage-week07-700

7 weken zwanger: jouw symptomen

Moet je de laatste tijd vaak dringend naar het toilet? Door je verhoogde hormonen en bloedvolume produceert je lichaam meer vloeistof, dat dan afgevoerd moet worden.

Maar verminder je waterinname niet! Hoewel het misschien lastig klinkt, zorg ervoor dat je meer water drinkt dan voor de zwangerschap.

Wanneer je voor de eerste keer naar je verloskundige gaat voor een prenataal bezoek, kan het zijn dat hij of zij je waarschuwt voor de risico's van toxoplasmose, een ontsteking die wordt overgedragen via rauw of onvoldoende gebakken vlees of via de uitwerpselen van een kat. Deze ontsteking is schadelijk voor je foetus maar niet voor jezelf (tenzij je een verzwakt immuunsysteem hebt).

Het kan zijn dat je al zonder het te weten toxoplasmose hebt gehad, als dat het geval is, ben je immuun. Zelfs als je het nog niet hebt gehad zijn de kansen dat je deze ziekte oploopt erg klein, zolang je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Om te voorkomen dat je in contact komt met de ziektekiem moet je altijd vragen om je hamburgers en steaks goed te laten doorbakken, en was je handen grondig nadat je vlees hebt bereid. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt bij het tuinieren, zodat je niet per ongeluk uitwerpselen van een kat aanraakt - en verschoon geen kattenbakken gedurende je zwangerschap!

Van de deskundigen: Vraag je je af of je werk van invloed zal zijn op je gezondheid? "De meeste banen zijn niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Er zijn echter uitzonderingen, zoals banen waarbij je de dampen van schoonmaakmiddelen inhaleert of zware dingen tilt."

7 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Blijf veel water drinken, ook al moet je dan vaker naar het toilet

  • Zorg dat alle vlees goed is doorbakken

  • Haal al vroeg in het seizoen een griepprik

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies