8 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

8 weken zwanger: je baby

Vorige week begonnen de hersenen van je baby te vormen in drie verschillende delen. Deze week beginnen andere lichaamsdelen zich te vormen: handen en voeten vormen zich tot kleine aan elkaar zittende vingers en tenen. En de staart die je kleintje had, begint ook te verdwijnen.

Niet alleen de uiteinden beginnen zich te ontwikkelen! De darmen van je baby beginnen een middelste lus te vormen, die richting de navelstreng groeit, omdat er nog niet genoeg ruimte is in de buik. Zelfs in dit vroege stadium zijn de darmen al in staat om afval uit het lichaam af te voeren.

Over een maand, wanneer er meer ruimte is in de buik van je kleintje, keren de darmen terug in de buik en uit de navelstreng.

Het lichaam van je baby begint ook gevoelig te worden voor aanrakingen. Dit is omdat het zich ontwikkelende zenuwstelsel al met de spieren communiceert.

embryoimage-week08-700

8 weken zwanger: jouw symptomen

Het is tijd voor je eerste controle! Of je nu een verloskundige, gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw kiest, het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in zijn of haar filosofie en werkwijze.

Je bezoekt hem of haar tot aan de laatste twee maanden eenmaal per maand, en dan tot de geboorte wat vaker. Deze controles geven je de perfecte kans om vragen te stellen, – aarzel dus niet om je twijfels te uiten, hoe groot of klein ze ook mogen zijn! Noteer je vragen tussen twee bezoeken door, zodat je ze niet vergeet.

Het is een bekend dilemma: op welk moment deel je het goede nieuws met de rest van de wereld? Sommige koppels vertellen het gelijk aan vrienden en familie, terwijl anderen ervoor kiezen om te wachten tot ze voorbij het eerste trimester zijn, als de zwangerschap al wat verder gevorderd is.

Sommige vrouwen wachten liever tot hun buikje zichtbaar wordt. Wat betreft wanneer je het je baas moet vertellen, is dat een beslissing die alleen jij kunt nemen. Als je zwangerschap hoge risico's met zich meebrengt (of als de ochtendmisselijkheid je in de badkamer opgesloten houdt), is het waarschijnlijk beter om deze informatie zo vroeg mogelijk bekend te maken zodat je een flexibel werkschema kunt bespreken.

Volgens de wet mag je niet worden ontslagen tijdens je zwangerschap of bevallingsverlof.

Volgens deskundigen: "Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht aan het begin van je zwangerschap," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Goed eten, genoeg slaap en lichaamsbeweging kunnen helpen bij het bestrijden van vermoeidheid."

8 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Zoek een arts of verloskundige waar je je prettig bij voelt en die je vertrouwt

  • Plan, zodra je een arts of verloskundige hebt gevonden, je maandelijkse controleafspraken

  • Plan samen met je partner hoe je het grote nieuws met familie en vrienden gaat delen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies